Mastné vlasy

Mastné vlasy se obecně považují spíše za kosmetický než za zdravotní problém, ale opak je pravdou. Pokud vaše vlasy ztrácejí svěžest už po 24 hodinách od umytí, něco je špatně. Zdravé vlasy by měly zůstat vizuálně i pocitově čisté 2–3 dny. Mastné vlasy navíc již po několika hodinách vypadají zplihle, slepují se do pramínků a ztrácejí objem. Vše se odvíjí od (dys)funkce mazových a potních žláz ve vlasové pokožce.

Příčiny mastných vlasů

Mezi nejčastější důvody nadměrně se mastících vlasů patří hormonální nerovnováha, dědičnost, vysazení antikoncepce, přesušování pokožky hlavy, neustálé sahání do vlasů, časté kartáčování, používání nevhodných vlasových přípravků atd. Velký podíl na maštění má také stres.

Jako mastné vlasy označujeme jednu z nejběžnějších obtíží, která postihuje vlasy i vlasovou pokožku. Z trichologického hlediska rozlišujeme tři druhy mazu, a tedy tři různé příčiny mastných vlasů: mazotok tukový, olejový a potní.

Tukový mazotok je tuhé až voskovité konzistence a usazuje se kolem ústí vlasového folikulu. Kůže je mastná, vlas je často i suchý.

Olejový mazotok je tekuté a olejovité konzistence. Zasahuje kůži i vlasy. Vlasy jsou ztěžklé, slepují se do pramínků, účes nedrží.

Potní mazotok je maz smíšený s potem nadměrně vylučovaným z potních žláz. Pot zatěžkává vlasy, mění pH kůže.

Samotný maz není pro pokožku hlavy ani vlasy škodlivý, naopak: v úměrném množství je pro vlasy velmi důležitý. Produkuje ho mazová žláza, která tak spolu s potní žlázou vytváří na pokožce hlavy tzv. hydrolipidní, přirozený a ochranný film. Ten vlasům dodává lesk, sílu, elastičnost a nepropustnost. Problém nastává ve chvíli, kdy dojde k nadměrné mazové produkci. Vlasové kořínky najednou nemají dostatek výživy, protože se k nim kvůli usazování mazu ve vlasových folikulech nemůže dostat. Ve výsledku tak může dojít i k padání vlasů.

Léčba mastných vlasů

Úspěšná léčba spočívá ve správném diagnostikování typu mazotoku, podle kterého vybereme nejvhodnější vlasový přípravek pro úpravu situace. Díky správné diagnóze může tricholog sestavit kúru „šitou na míru“.

Mazotok se usazuje ve vlasovém folikulu a obaluje vlasovou cibulku. Trichologické přípravky dokážou odmastit vlasovou pokožku a vyčistit nahromaděný maz z folikul. Během léčby může docházet k intenzivnímu maštění vlasů z důvodu rozpouštění a odplavování mazu. Trvá to přechodnou dobu, která je individuální a závisí na množství usazeného mazu: průměrně 3–6 týdnů. Po odstranění přebytečného mazu z mazotoků vlasové kořínky opět přijímají živiny z organismu, a na hlavě tak mohou opět růst zdravé a pevné vlasy.