Seboroická dermatitida

Seboroická dermatitida bývá velmi často vyústěním dlouhodobě neřešeného problému s lupy, který může vést až ke chronickému onemocnění pokožky. Nejčastěji se klienti potýkají se svědivými začervenalými místy po celé hlavě (nejen ve vlasech), na pokožce se tvoří krusty a ta tak nemůže dýchat. Kvůli tomu ještě více svědí, červená a mastí se, a začarovaný kruh je na světě. Se správným přístupem se však dají tyto projevy výrazně zmírnit.

Seboroická dermatitida se projevuje většinou ve vlasových konturách, centrálních partiích obličeje a na dalších místech bohatých na mazové žlázy, jako jsou obočí, řasy, kořen nosu, ústí do uší, hruď apod., výjimkou není ani seborea ve vousech. Obvykle se rozrůstá od kštice dále po těle. Objevují se začervenalá svědivá místa. Choroba je nepříjemná nejen vzhledově, ale hlavně pocitově. Člověk se velmi často drbe, a tím se stav zhoršuje. Obvykle dochází k poškození pokožky a tvorbě otevřených ran, důsledkem nezdravé vlasové pokožky bývá také padání vlasů.

Seboroická dermatitida nejčastěji postihuje kojence kolem 3. měsíce věku v oblasti temene hlavy nad fontanelou (vazivový lupínek, který se nachází na lebce dítěte mezi jednotlivými kostmi, postupně osifikuje a ve dvou letech zcela sroste). Projevuje se různě vysokými nánosy žlutých šupin mastného vzhledu, kdy spodní část může být zarudlá. U dospělých se ložiska mohou zabarvovat do červenohněda nebo žlutohněda (to je dáno zvýšeným obsahem lipidů). Místa mohou být zarudlá s větším nánosem šupin v několika vrstvách provázených úporným svěděním.

Projevy této nepříjemné choroby pomáhají zaléčit speciální nehormonální trichologické přípravky, které důkladně odstraňují přebytečný kožní maz, šupiny, mikroorganismy a další nečistoty.

Příčiny vzniku seboroické dermatitidy

Přesnou příčinu vzniku seboroické dermatitidy se zatím nepodařilo zjistit, víme ale, že se na tomto onemocnění podílí nadměrná nebo změněná činnost mazových žláz, hormonální změny, porucha ochranného kyselého pláště kůže a přemnožení mikroorganismů (Pityrosporum ovale). Na zhoršení onemocnění mají vliv i klimatické podmínky (jaro, podzim) a je prokázaný i vliv psychického stavu a stresu.

Léčba seboroické dermatitidy

Seboroická dermatitida je nezánětlivé kožní onemocnění, které nelze úplně vyléčit, ale jde zaléčit a udržet v klidovém stavu. Důležité je především se vyvarovat všech podnětů, ji zhoršují. Je velmi vhodné upravit stravu, omezit či nejlépe vynechat cukry a sladké potraviny všeobecně, bílou mouku, mléčné výrobky, pálivá a kořeněná jídla. Nedoporučuje se nošení pokrývek hlavy, protože při něm dochází ke změně mikroklimatu na pokožce. Stejně tak ani pobyt v sauně či usínání s mokrými vlasy postižené pokožce neprospívá. Vlhké a teplé prostředí totiž umožňuje rychlejší množení kvasinek a bakterií, které onemocnění zhoršují. Neméně důležitou součástí léčby jsou vhodné kosmetické přípravky, které pokožku čistí, zklidňují, okysličují a hydratují.

Prvním krokem k zaléčení seboroické dermatitidy ve vlasech je použití Glycosan plus Bio-derm 10% Collagen – kolagenového oleje, který naneseme na postižená místa, necháme působit minimálně hodinu nebo nejlépe přes noc. Olej zklidňuje zarudlá místa, uvolňuje případné šupiny a šetrně odstraňuje stroupky.

Poté naneseme polovinu ampule detoxikačního peelingu Detoxi Ag, lehce navlhčíme vodou a provedeme jemnou masáž vlasové pokožky. Po 5 minutách působení důkladně spláchneme. Po tomto kroku je pokožka zbavená lupů, mastnoty, nečistot, odumřelých částeček kůže a je také okysličená, a tím připravená pro příjem aktivních látek.

Následuje samotné mytí šamponem Glycosan plus Bio-complex Anti-forfora. Naneseme malé množství šamponu přímo na pokožku hlavy, promasírujeme a necháme 1 minutu působit. Tímto krokem odstraňujeme kvasinky a bakterie, které dermatitidu zhoršují.

Pro zklidnění, zvlhčení pokožky a umytí vlasů použijeme Glycosan plus Bio-derm Shampooil. Ten naneseme jak na pokožku, tak na vlasy, promneme a po 1 minutě spláchneme.

Do ručníkem vysušených a proschlých vlasů vetřeme polovinu ampule vlasové vody Glycosan plus Bio-complex Anti-forfora, vmasírujeme do pokožky a již nesplachujeme. Ta má intenzivní antibakteriální a antimykotický účinek a prostupuje do hlubších vrstev pokožky.

Pokud je dermatitida hodně intenzivní a svědivá, je možné pokožku na závěr natřít zklidňujícím Glycosan plus Bio-derm Derma siero – sérem na pokožku. To kůži zchladí, zklidní a případně odstraní zbylé šupiny. Glycosan plus Bio-derm Derma siero – sérum je možné aplikovat kdykoliv během dne pro zklidnění svědění pokožky.

Přípravky z řad Glycosan plus můžete použít na pokožku kdekoliv na těle, kde se seboroická dermatitida vyskytuje.