Vypadávání vlasů

Padání vlasů v běžné míře je přirozený proces, díky kterému se obměňuje porost hlavy. O problému mluvíme, pokud začne být vypadávání zjevné a vlasy na hlavě nápadně řídnou.

Na hlavě roste průměrně 100 000 vlasů rychlostí 1 cm za měsíc. Za běžné vypadávání se považuje 30–80 vlasů denně při mytí, česání a úpravě účesu. Důležité je uvědomit si také to, že množství vypadnutých vlasů vypadá jinak u dlouhých a jinak u krátkých střihů. Pokud ovšem pozorujete padání ve větší míře například přes den na oblečení, ráno na polštáři či doma na podlaze, máte pocit, že vám více prosvítá pokožka hlavy, tvoří se vám kouty a vlasy dorůstají jen pomalu či vůbec, měli byste zpozornět.

Nadměrné vypadávání vlasů u žen i u mužů může mít mnoho příčin, z nichž většina z nich je řešitelná. Jaké jsou ty nejčastější a jak na ně?

Příčiny vypadávání vlasů

hormonální změny (puberta, těhotenství, porod, menopauza) | dědičnost | strava a životní styl | nadměrný nebo dlouhodobý stres | zdravotní stav (kontraindikace léčby) | mazotoky

Mezi nejčastější příčiny padání vlasů patří hormonální změny. Nadměrné vypadávání může být jedním z příznaků dysfunkce štítné žlázy, jedním z prvních kroků by tak mělo být nechat si ji zkontrolovat. U žen také často dochází k velkému padání vlasů po porodu vinou prudkého snížení hormonu estrogenu, zde se však situace obvykle během několika měsíců přirozeně stabilizuje. Na pozoru by měly být uživatelky některých typů hormonální antikoncepce, jelikož ty mohou mít na kvalitu vlasů také vliv, časté střídání HA či její vysazování také není pro hormonální hladinu příznivé.

Zejména u mužské části populace hraje velkou roli genetika. Právě androgenní alopecie, dědičná citlivost vlasů na pohlavní hormon testosteron, je nečastější příčinou vypadávání vlasů u mužů. Pokud měl otec v mladém věku (již po 30. roce) kouty nebo lysiny, je velká pravděpodobnost, že se s tímto problémem bude potýkat i jeho syn. I tuto situaci však lze řešit, pokud se problém podchytí včas, tj. před zničením kořínků vlasů.

Stav vlasů rovněž ovlivňuje kvalita a složení naší stravy. Abychom byli zdraví, je třeba jíst vyváženě a pestře. Zařadit do jídelníčku bychom bezpodmínečně měli bílkoviny v podobě luštěnin, vajec a ryb (z ryb navíc získáváme omega 3 a 6 mastné kyseliny podílející se na kvalitě a lesku vlasů) a dále čerstvé ovoce a zeleninu – z té převážně listovou pro vysoký obsah železa zajišťující okysličení krve. Dostatečný přísun vitamínů C, E a zejména skupiny B, minerálů (např. hořčík) a stopových prvků (např. zinek) je pro zdravé a krásné vlasy nezbytností. Pozor na diety slibující rychlý a výrazný úbytek váhy – nárazový pokles některých ze zmíněných živin může způsobit právě nadměrné padání vlasů. Mezi příčiny problémů mohou patřit také různé životní či profesní okolnosti – trávení času pod zářivkami nebo v prašném prostředí, časté nošení pokrývky hlavy a podobně. Nešetrné kartáčování, časté fénování horkým vzduchem a žehlení vlasům také neprospívá. Vhodné šampony, kondicionéry a přípravky chránící vlasy před působením tepla jsou proto základem vlasové péče.

Stres, nemoci, metabolické poruchy a dlouhodobé užívání některých léků se na vlasech i jejich kvalitě rovněž odráží. Nejen proto bychom se o své zdraví, fyzickou i duševní kondici měli neustále pečovat. Preventivně sami, a pokud je třeba, neváhat oslovit odborníky, výživové poradce či jiné specialisty v konkrétní oblasti. Tělo nám pak bude dlouho sloužit a odmění se nám nejen kvalitní kšticí. Pro správný růst zdravých a silných vlasů je nutná zdravá vlasová pokožka bez lupů a pevný, vyživený vlasový kořínek bez tukového obalu.

Léčba vypadávání vlasů

Mnohé studie prokázaly, že růst vlasů závisí zejména na fyziologické rovnováze vlasové pokožky, ale také na našem psychosomatickém stavu. Prvním důležitým krokem tak je vědět, že se o sebe dobře staráme, absolvujeme pravidelné preventivní prohlídky u lékaře, zdravě jíme a hýbeme se.

Zdravé vlasové pokožky pak můžeme dosáhnout díky specializovaným kosmetickým přípravkům. Pro růst vlasů je totiž nejdůležitější prokrvení vlasového folikulu, tedy dostatečné okysličování vlasového kořínku. A právě s jeho zásobení větším množstvím kyslíku a nutričních látek nám mohou pomoci kvalitní šampony, vlasové vody, séra či doplňky pro růst vlasů. Podpoří se tím růstové faktory a výsledkem jsou silnější a pevnější vlasy, zastavení i prevence padání vlasů.

Transplantace vlasů jako řešení nadměrného padání vlasů u žen i mužů

V některých případech, jako je například androgenní alopecie způsobující nadměrné vypadávání vlasů, kosmetika ani úprava životního stylu nepomůžou, jelikož se jedná o genetickou dispozici. Pokud je však samotná pokožka hlavy zdravá a dárcovská oblast (většinou v týlní oblasti) dobře ovlasená, dokážeme vrátit vlasy tam, kam patří, pomocí transplantace.

Postupné plešatění a řídnutí vlasů dokáží brzdit také miniinvazivní zákroky proti padání vlasů jako jsou plazmaterapie či ošetření vlastními růstovými buňkami Regenera activa. Ozvěte se nám nebo se rovnou objednejte na konzultaci, a spolu přijdeme na řešení.