Metody transplantace vlasů

Během zákroku na naší klinice transplantace vlasů dochází k odběru vlastních vlasových folikulů (buněk, ze kterých roste 1–5 vlasů) z takzvané dárcovské oblasti na týlu nebo zátylku hlavy, a následně k přesunu těchto buněk na jinou část hlavy. Nejedná se o nastřelení vlasů umělých ani od jiného člověka-dárce.

Vlasy na zadní části hlavy jsou odolnější proti příčinám plešatění, proto jsou k transplantaci ideální a lze u nich zaručit, že v budoucnu nevypadnou.

Vlasových folikulů máme pouze omezené množství a tělo není schopné vytvářet nové. Pokud dojde na určitém místě hlavy k jejich poškození a folikuly trvale ztratí schopnost tvořit nové vlasy, zůstává jediná možnost – transplantace vlasů. Způsobů je ovšem několik.

Metoda FUE (Follicular Unit Extraction)

Tato metoda odebírá pomocí speciálního dutého nástroje jednotlivé vlasové štěpy (folikulární jednotky). Vznikají mikrojizvičky (cca 1 mm v průměru), které po zhojení nejsou vidět. Během několika hodin tak lékař dokáže vytvořit velkou vlasovou hustotu a přirozeně vypadající výsledek transplantace. Metoda FUE je v současnosti považovaná za nejvhodnější, její postupy se používají i při roboticky asistované transplantaci.

Na naší vlasové klinice provozujeme jako jediní v České republice roboticky asistovanou metodu FUE. Při ní nejprve robot vytvoří lůžka pro vkládání štěpů v cílové oblasti, následně se odebere odsouhlasený počet štěpů z dárcovské oblasti, a poté se štěpy vkládají do lůžek. Pro menší zákroky používáme přístroj NeoGraft 2.0, pro transplantace většího rozsahu systém ARTAS.

Metody nepoužívané v CLINICAL HAIR&HEALTH

Tato metoda také pracuje s jednotlivými štěpy, je však specifická ve způsobu jejich vkládání do cílové oblasti. Při metodě DHI se do speciální „duté jehly“ odebere pouze jeden štěp, a ten se ihned toutéž jehlou vsadí přímo do pokožky v cílové oblasti.

Naše klinika metodu DHI neprovádí, jelikož při ní existuje vysoké riziko ztrátovosti štěpů. Při okamžitém přesazení nelze zkontrolovat, zda je štěp poškozený, či nikoliv. Za výhodu metody DHI je obecně považovaná možnost implantovat štěpy mezi vzrostlé vlasy.

To samé, tedy vsadit odebrané folikuly do cílové oblasti, aniž by se klient musel zcela ostříhat, nám však umožňuje přístroj NeoGraft 2.0, přičemž zároveň dokážeme garantovat minimální poškození štěpů. Ty totiž po odebrání nejprve vložíme do fyziologického roztoku a naši vyškolení pracovníci je zkontrolují. Zpět do pokožky hlavy tak aplikujeme jen zdravé a nepoškozené štěpy.

Jde o vyříznutí proužku kůže s vlasy na temeni hlavy, čímž se získají vlasové folikuly. Poté se plocha na týlu sešije a vznikne viditelná trvalá jizva. Rizikem je poškození nervových zakončení a z toho plynoucí necitlivost hlavy, která může trvat několik let, k plné regeneraci citlivosti dokonce nemusí dojít nikdy. Kromě případů, kdy není metoda FUE vhodná, se tento způsob v praxi již nepoužívá.

Proč zvolit transplantaci vlasů v CLINICAL HAIR&HEALTH

  • Robot nechybuje – maximálně 3% ztráta odebraných štěpů
  • Několikanásobná kontrola odebraných štěpů = doživotní záruka
  • Český tým – vedoucí lékařka s více než 20letou praxí v oboru
  • Pravidelné kontroly po zákroku a podrobná konzultace před zákrokem