Trichologické vyšetření
jako první pomoc pro vlasy

Trápí vás problémy s vlasy nebo vlasovou pokožkou? Sníte o hustých kadeřích, ale místo toho se potýkáte se svěděním, vypadáváním vlasů či lupy? Objednejte se na trichologické vyšetření ještě dnes, a udělejte tak první krok na cestě zpět k dobrému pocitu ze zdravých a krásných vlasů, z nichž máte každý den radost.

Co je trichologie?

Trichologie je lékařský obor zaměřující se na léčbu vlasové pokožky a prevenci problémů s vlasy. Tricholog dokáže diagnostikovat příčinu potíží, jako jsou nadměrně mastící se vlasy, řídnutí a padání vlasů, šupinatění pokožky a podobně, a zejména stanovit vhodnou léčbu a ideální postup, jak zlepšit vaše zdraví i pohled na sebe sama. Vyšetření i léčba jsou vhodné pro ženy, muže i děti.

Jak probíhá trichologické vyšetření?

Trichologické vyšetření je bezbolestné, důkladné a reflektuje dlouhodobé zkušenosti našich odborníků. Jako první probíhá podrobná anamnéza, dále vyšetření trichologickou mikrokamerou, díky které tricholog dokáže detailně prohlédnout stav vašich vlasů, vlasových cibulek a pokožky na různých místech na hlavě. Tricholog také provede tzv. pull-test, kdy testuje míru padání vlasů. Na základě svých zjištění sestaví individuální trichologickou kúru vhodnou k léčbě potíží a doporučí nejvhodnější způsob péče o vlasy.

Co dokáže trichologie vyřešit?

  • Svědění pokožky hlavy
  • Nadměrné vypadávání vlasů – alopecii
  • Šupinatění a lupy
  • Seboreu a mastné vlasy
  • Vlasy zničené chemickými zákroky
  • Suchou a dehydrovanou kůži na hlavě
  • Slábnoucí a řídnoucí vlasy
  • Poškozenou strukturu vlasů a lámavé vlasy

Trichologická léčba vlasů v CLINICAL HAIR&HEALTH

Vstupní vyšetření trvá 45–60 minut a jeho cena je 1200 Kč. Všechna další kontrolní vyšetření po dobu léčby jsou ZDARMA*.

* Kontrola (či více kontrol dle potřeby) je zdarma při zahájení trichologické léčby do 1 roku od prvního vyšetření. V opačném případě nemá klient nárok na kontrolu a další návštěva se považuje za nové vstupní vyšetření dle platného ceníku.

Vše začíná rozhovorem s cílem zjistit co nejvíce o aktuálním stavu vlasů a vlasové pokožky klienta a také o jeho celkovém zdravotním stavu. Kvalitu vlasů totiž ovlivňuje spousta faktorů: životní styl, genetické předpoklady, míra zažívaného stresu a podobně. Následně probíhá vyšetření mikrokamerou.

Trichologické vyšetření je bezbolestné a bez problémů ho mohou absolvovat ženy, muži i děti. Tricholog kameru přikládá na různá místa na hlavě a klient může po celou dobu na obrazovce vše sledovat. Odborný trichologický konzultant prezentuje svá zjištění, a tedy i diagnózu. Touto metodou lze pozorovat detail pokožky i samotného vlasu včetně jeho kořínku, zjistit, jak je vlas vyživovaný, či například rozpoznat různé druhy mazotoků, lupů a nečistot, které v tomto prostředí ulpívají a brání růstu nových vlasů.

Na základě zjištění a stanovení příčiny problémů doporučí tricholog vhodnou léčbu pokožky hlavy a péči pro výživu vlasů. Doba léčby je individuální: běžně trvá od 2 do 6 měsíců, v nejzávažnějších případech může trvat i rok. Při kontrole opět dochází k vyšetření pomocí kamery, ke konzultaci a případné úpravě léčby. Záleží na potřebě klienta, jak často na kontroly dochází, a to do té doby, než je jeho problém vyřešený.

Často kladené otázky

Samotná trichologická kúra probíhá v domácím prostředí a velmi důležitá je její pravidelnost a správná aplikace doporučených přípravků (viz další bod). Kromě toho je třeba posuzovat péči o vlasy jako celek: stejně důležitou roli jako léčebné přípravky má i to, jak často si vlasy myjete a fénujete, jakým způsobem je češete, jestli si často vytváříte na hlavě pevné culíky a drdoly a podobně. Nemusíte se bát – zásady správné péče o vlasy vám vysvětlíme při samotném vyšetření.

Obecně se jedná o šampon na pokožku hlavy, šampon na mytí vlasů, kondicionér a vlasovou vodu, která proniká až ke kořínkům vlasů. Dalšími přípravky, které může kúra obsahovat, jsou například vlasové sérum, výživné vlasové oleje (kolagenový či liftingový), detoxikační peelingy apod. V neposlední řadě jsou součástí trichologické kúry také potravinové doplňky, které přispívají ke zdraví vlasů a pokožky zevnitř. Samozřejmostí je podrobný návod na aplikaci trichologické léčby.

Příklad trichologické kúry

  • 1. krok – Šampon na pokožku hlavy: naneste pouze na vlhkou vlasovou pokožku (ne do délky vlasů), promasírujte a nechte 5 minut působit, poté smyjte. Šampon vyčistí vlasovou pokožku a připraví ideální prostředí pro účinnější vstřebání všech složek obsažených ve vlasové vodě (krok č. 4).
  • 2. krok – Šampon do délky vlasů: na vlhké vlasy aplikujte přiměřené množství šamponu a jemně promasírujte, nechte 2 minuty působit a smyjte.
  • 3. krok – Vlasový krém Instant pro výživu, lesk, ochranu a jednoduché rozčesání: použijte po umytí vlasů jako kondicionér (naneste na vlhké vlasy, rozčešte a vlažnou vodou smyjte).
  • 4. krok – Vlasová voda: do ručníkem vysušené vlasové pokožky aplikujte vlasovou vodu (1–2 kapátka nebo 10 střiků) a důkladně vmasírujte. Nesmývejte! Tento postup opakujte 3x týdně.
    Takto sestavenou kúru aplikujte 3x týdně.
  • 5. krok – Potravinový doplněk Glycovit: doporučená dávka 2–3 kapsle denně nejlépe mimo jídlo po dobu 3 měsíců.

Výsledky jsou velmi individuální a záleží na příčině problémů a jejich stádiu, dle našich zkušeností i klinických testů však bývají obvykle viditelné již po první kúře. V případě lupů či seboroické dermatitidy je to nejčastěji po 14 dnech. Pokud klient řeší zlepšení kvality vlasů, dlouhodobé problémy s maštěním či vypadáváním, dostavují se výsledky v rozmezí 4–6 týdnů. Apelujeme na klienty, aby vytrvali v předepsané léčbě až do konce a nepřestali s kúrou po prvních viditelných změnách, aby byl výsledek dlouhodobý.

Člověk si obvykle změny na svých vlasech všimne velmi rychle, a to zejména pokud jde o změnu k horšímu. V případě, že se potíže neustále vracejí a žádný z běžně dostupných doporučených vlasových přípravků z lékáren či od kadeřníka nepomáhá, je vhodné vyhledat odbornou pomoc. Zároveň platí, že čím dříve se daným problémem začnete zabývat, tím je jeho řešení snazší, rychlejší a samozřejmě levnější. Vsaďte proto na jistotu a konzultujte problémy s vlasy s odborníkem včas.

Stres má na vlasy, stejně jako na naše zdraví obecně, negativní dopad, a vlasové problémy s ním bývají velmi často úzce spojené. Ve stresem hluboce či dlouhodobě zasahovaném těle nezbývá dostatečná energie na udržení estetické stránky – tedy nejen vlasy, ale také pokožka, pleť či nehty strádají. Celé tělo se regeneruje během spánku, proto i jeho nedostatečná kvalita má na vlasy vliv.

Dle našich zkušeností bývá stres jednou z příčin problémů s vlasy, ale málokdy jen jedinou. Většinou se sejde více negativních faktorů a stres figuruje v roli hlavního spouštěče. Výsledkem jsou nejčastěji padání či řídnutí vlasů nebo různé typy alopecií (jeden z nich se vyznačuje vypadanými kolečky na různých místech vlasové pokožky, u mužů se může jednat i o oblast vousů), zvýšená tvorba lupů, vysoké maštění pokožky a vlasů apod. Viditelné známky těchto problémů se mohou dostavit klidně i půl roku po velké stresové zátěži.

Každý člověk se vyrovnává se stresem jinak, proto nelze obecně říct, jaký dopad to na jeho organismus bude mít. Ne každý, kdo zažije stresovou událost, musí bezpodmínečně přijít o vlasy. Důležitou roli hrají celkové zdraví organismu, stravovací návyky, tělesná kondice, užívání léků, výběr vlasové kosmetiky atd.

Více otázek a odpovědí, se kterými se v trichologické poradně setkáváme nejčastěji, můžete najít tady.